top of page

Consultanță Nutrițională

1.De ce este importantă nutriția?

 

Un organism sănătos pornește de la o nutriție echilibrată. Însă, de foarte multe ori, acest echilibru poate fi dificil de atins, întrucât necesitățile nutriționale ale fiecărui animal variază, depinzând de o serie de factori: vârstă, rasă, nivel de activitate fizică, grad de stress, comportament și, bineînțeles, de starea fiziologică și istoricul medical.

Câteva noțiuni cheie referitoare la nutrienții esențiali în hrana zilnică a oricărui animal:

Proteine.jpeg

Proteine

Proteine: Structuri chimice complexe, formate din lanțuri de aminoacizi, esențiale pentru toate organismele vii, cu funcție structurală (în mușchi, cartilaj, piele, sânge), enzimatică, hormonală etc. Este important de reținut faptul că hrana animaluțelor noastre trebuie nu doar să conțină un nivel corespunzător de proteine, ci și ca acestea să fie de bună calitate, conținând aminoacizii esențiali, și  să fie dozată în funcție de necesarul energetic al animalului.

Lipide (Grăsimi): Structuri chimice cu mare valoare energetică, simple sau complexe, cu funcție în asigurarea rezervelor energetice ale organismului, dezvoltarea neurologică, menținerea integrității fiziologice a cartilajelor și articulațiilor, în absorbția vitaminelor etc.

Este esențial ca hrana animalelor noastre să respecte un nivel corespunzător de grăsimi. Astfel,  un exces va conduce spre perturbarea echilibrului energetic cu modificări ale stratului adipos și implicit ale organismului, iar deficitul poate conduce, printre altele, spre probleme ale pielii și blănii.

Grasimi.jpeg

Lipide

Carbohidrati.jpeg

Glucide

Glucide (Carbohidrați): Compuși organici cu rol structural (în membrane celulare, țesut nervos, țesuturi de susținere), adjuvanți ai sistemului imunitar, însă și una dintre cele mai importante surse de energie din organism.

Surplusul energetic conduce, în timp, spre obezitate, precum și spre diverse boli metabolice.

Vitamine și minerale: micronutrienți cu funcții fiziologice extrem de diversificate, printre care menționăm: sinteza ADN-lui, dezvoltarea scheletului, funcționarea normală a ochiului, transmiterea impulsului nervos, constituenți ai lichidelor din organism cu rol în menținerea echilibrului acido-bazic, componente structurale ale unor țesuturi și organe etc.

În ceeace privește importanța acestora în alimentația zilnică a animalului, este important să ne asigurăm că doza ingerată este adecvată, fie că este din hrană sau din suplimente, datorită faptului că atât deficitul/toxicitatea cât și interacțiunile dintre acestea pot fi extrem de periculoase.

Vitamine si minerale.jpeg

Vitamine si Minerale

De ce să consulți un nutriționist?

 

O alimentație echilibrată, dar mai ales, potrivită pentru animalele noastre de companie este sinonimă cu un organism vizibil sănătos. Factorii care indică acest lucru sunt reprezentați de constantele fiziologice normale, un nivel corespunzător de energie, blana lucioasă, dinți sănătoși, greutate corectă, precum și un comportament normal, conform speciei. Sunt însă situații în care din cauza unei nutriții deficitare, chiar în absența unor semne clinice vizibile, se pot dezvolta și agrava diferite afecțiuni metabolice.

 

Informarea corectă este vitală. Uneori putem avea tendința să oferim animaluțelor noastre alimente care, chiar dacă sunt de cea mai înaltă calitate, nu sunt echilibrate corect. Așadar, deși aparent, o dietă funcționează, în timp, poate genera probleme de sănătate. Spre exemplu, un exces proteic susținut în hrana animalelor poate conduce spre insuficiență renală sau probleme hepatice, în timp ce deficitul de proteină poate conduce spre sindroame de malnutriție manifestate prin letargie, eficiență digestivă scăzută și compromiterea funcției imune.

 

Nutriția înseamnă echilibru. Fie că este vorba de nutrienții ingerați prin hrană sau de suplimente alimentare de orice tip, este esențială dozarea acestora în funcție de necesitățile pacientului. Pentru că orice nutrient, poate fi toxic, poate acționa ca remediu, sau poate fi complet nefolositor, în funcție de doză.

bottom of page